fbpx

VLČÍ NORA – Jak se domluvit se psem

Žena se svou fenkou československého vlčáka stojí na autobusové zastávce.

Cestování se psem

Pomalu a jistě se nám blíží období dovolených a cestování. Ve většině případů na své cesty chceme vzít i naše psí kámoše. Co byste měli vědět, aby vaše cestování se psem proběhlo bez potíží, bezpečně a příjemně?

Cestování autem

Cestovat se psem vlastním autem je asi nejrozšířenější způsob cestování. Pro bezpečí psa i vaše by měl být pes v přepravním boxu nebo kleci. Většině psů to navíc vyhovuje více než, když za jízdy poskakují po celém kufru nebo zadních sedadlech.

Jako majitelé psa byste měli vzít v potaz i nepředvídatelné okolnosti. Nechci samozřejmě nic přivolávat. Jen si představte, co a jak se může dít v případě autonehody.

Žena posílá svou fenku do přepravní klece v kufru auta.
Dvě fenky československého vlčáka v přepravní kleci v kufru auta.

Nebo nemusí jít přímo o autonehodu. Může se vám udělat nevolno za volantem, kdy se to neobejde bez pomoci jiných cizích lidí.

Tahle situace bude velmi stresující i pro vašeho psa, což se může projevit různě, například i strachovou agresí. Pokud bude pes v kleci, či přepravce může to velmi usnadnit záchranné práce. Záchranáři, hasiči apod. Nebudou muset řešit odchyt psa.

Navíc to může usnadnit převoz psa z místa nehody. Dále mějte pro psa dostatek vody. Krmení přizpůsobte tomu, jak váš pes jízdu autem zvládá. Spoustě psům jízda autem dělá potíže a je jim špatně, i když s nimi majitelé autem jezdí často.

NIKDY nenechávejte psa v autě samotného! Ani na malou chviličku! Psi nemají potní žlázy a tak se nemohou chladit pocením. Jediný způsob chlazení, který mají, je díky zrychlenému dýchání otevřenou tlamou. V uzavřeném autě, a to i s pootevřeným okýnkem dojde u psa k přehřátí téměř okamžitě a velmi rychle nastupuje smrt. Na tohle opravdu pozor.

Při delších cestách nezapomínejte na přestávky, aby se pes protáhnul, prošel, vykonal potřebu a občerstvil se vodou. V případě, že váš pes opravdu trpí kinetózou (nevolností z pohybu), můžete mu pomoci nějakým přírodním preparátem, který si včas opatříte, např. homeopatikem.

Cestování karavanem

Cestování v karavanu je u nás čím dál více oblíbené. V případě cestování se psem to může mnoho věcí usnadnit. Myslete na to, že i na karavan je potřeba pejska zvyknout, aby cestu zvládal v klidu a bez stresu. 

Pes sedící před karavanem.

Nemusíte tak hledat ani ubytování, kde by akceptovali psa. A pes si tak nemusí zvykat na úplně nové prostředí. Některým psům je to jedno, jiným ne. V případě delšího cestování by pes vystřídal mnoho různých prostředí, tohle karavan stírá a i citlivý pes tak může být spokojen v tom „svém“ prostředí. Karavan tedy může nabízet více klidu na cestách. I v případě karavanu však myslete na bezpečnost. Platí zde stejná pravidla, jako při cestování v autě.

Autobusem a vlakem

Každý dopravce má svá pravidla pro přepravu psů. Většinou vám stačí náhubek a vodítko pro vstup do autobusu nebo vlaku. Pes by měl zůstat na zemi. Opravdu není v pořádku dávat psa na sedadla.

Fenka československého vlčáka ve vlaku.
Žena na autobusové zastávce nasazuje své fence československého vlčáka náhubek.

Respektujte, že v dopravním prostředku nejste sami. Není potřeba vířit emoce mezi spolucestujícími. Štěňata jsou roztomilá, milá a krásná, nicméně ostatním spolucestujícím může být opravdu nepříjemné, když budou celou cestu pištět, štěkat či výt.

I na dopravní prostředky je potřeba štěně socializovat a to cíleně a postupně. Určitě není dobrý nápad na první dobrou naplánovat se štěnětem několikahodinovou cestu autobusem nebo vlakem. Tomuhle tématu se do hloubky věnuji ve svém štěněcím kurzu.

Cestování letadlem

Pokud plánujete cestu letecky, připravte se, že to bude chtít mnohem větší přípravu. Především dostatečně dlouho před cestou samotnou. Také každá letecká společnost má svá pravidla pro přepravu psů. V tomhle článku vycházím z informací, které mají na webu České aerolinie a.s.

Před cestou do zahraničí – tohle platí pro veškeré 

Pes v brýlích s letenkami v tlamičce.
Letadlo na ranveji.

formy cestování – je potřeba, abyste na webu Státní veterinární správy ČR zjistili aktuální podmínky pro cestovaní se zvířaty. Mají to hezky rozepsáno co se týká cestování psů do zemí EU a do ostatních. Každá země má svá pravidla pro vstup psů do jejich země.

A pozor na to, že v některých zemích jsou jistá psí plemena zakázána. Například do Norska nesmí těchto šest plemen: Pitbulteriér, Americký stafordšírský 

teriér, Brazilská fila, Tosa Inu, Argentinská doga a Československý vlčák. Také do Norska nesmí žádní kříženci s vlkem.

Nezapomenout na dokumenty

Kromě europasu se všemi potřebnými očkováními budete potřebovat i veterinární osvědčení. Pokud daná země nebude požadovat i další dokumentaci. Menší plemena psů mohou u ČSA i na palubu letadla – pouze v přepravce a celková hmotnost přepravky i se psem musí být do 8 kg.

Větší psi mohou cestovat v zavazadlovém prostoru. I tenhle způsob má své podmínky. Před cestou proto v dostatečném předstihu nastudujte informace u dané letecké společnosti a také vše o podmínkách vstupu psa do země, kterou jste si pro dovolenou vybrali.

Tipy na závěr

Cestování se psem je určitě skvělé. Chce to jen nepodcenit přípravu a na delší cestu se dobře nachystat a zabalit. V případě letadla je dobré zvážit, jestli stres, který z toho pes bude mít stojí opravdu za to. Postupy ohledně zvykání pejska na dopravní prostředky a vše ostatní k tématu socializace psa učím v mém štěněcím kurzu. A také nezapomeňte na:

Dva očkovací průkazy.
Fenka československého vlčáka sedící v autě na zadních sedadlech.
Letadlo s mraky.

A teď už vám jen přeji, abyste si společné cestování s pejskem krásně užívali bez potíží, stresu a komplikací. Přeji vám krásné léto 🙂

Líbil se vám článek a rádi si přečtete i ten další? Můžete využít formulář níže a já vám dám vědět až vyjde další článek na mém blogu. V případě, že máte doma štěně a potřebujete s ním pomoci využijte můj kurzu pro štěňata OD ŠTĚNĚTE K PARŤÁKOVI. Máte také možnost zdarma vyzkoušet ukázkovou lekci z kurzu. 

Máte-li staršího pejska a trápí vás u něj nežádoucí chování (např. tahání na vodítku, skákání na lidi, reaktivnost na jiné psy apod.) využijte mých konzultací on-line. Ráda vás uvidím také ve své facebookové skupině. Můžete se bavit při našich tematických dnech, využít rady a tipy k tréninku nebo využít mou Hafporadnu každý první čtvrtek v měsíci. Těším se na vás.

Žena se psem

Už mi nikdy nic neunikne 🙂

Zajímavá a důležitá témata z psího světa mi posílejte na tento e-mail (vím, že souhlas se zasíláním novinek mohu kdykoli zrušit stisknutím tlačítka "Odhlásit")

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru