fbpx

VLČÍ NORA – Jak se domluvit se psem

Technika EFT u psů

Technika EFT u psů

Před časem jsem zveřejnila rozhovor se sympatickou Verčou Holišovou. Verča přibližuje lidem techniku emoční svobody (EFT), která spočívá v poťukávání na body ležící na meridiánech. Tato technika se používá převážně u lidí, nicméně dá se jí pomoci i zvířatům. Velmi mě to zaujalo, tak jsem se s Verčou domluvila, zda by k nám mohla přijet a tuto „terapii“ s námi udělat.

Ráda zkouším nové věci, když mě zaujmou. Verča souhlasila, přijela a před cca týdnem vše proběhlo. Musím říct, že to pro mě bylo docela silné. Tuto terapii jsem chtěla právě kvůli našim holkám. Již dříve jsem napsala článek o tom, proč se naše holky rozhádaly a jak to nyní mezi nimi je.

Jak to probíhalo

Jak už to u těchto technik a terapií bývá, v případě, že se řeší něco u zvířat pracuje se s páníčky. Verča tak poťukáváním uvolňovala body na mně, přestože jsem chtěla řešit holky a jejich emoce vůči sobě navzájem.

Některé okamžiky pro mě byly dost silné a vypluly na povrch věci, které jsem trošku tušila, nicméně jsem jim nepřikládala až takový význam. Uvedu příklad, aby to nebyl jen takový můj suchý monolog.

Když jsme si přivezli domů Miu Christince byl rok. Žila jsem v domnění, že ji ihned přijala a byla s ní v naprosté pohodě.

Dvě ženy při EFT terapii

Někdy je za tím víc než se zdá

Vždyť se o ní hned starala jako máma, kdy chvílema to bylo až dojemné. Ano byly chvíle, kdy bylo znát, že Mia Christinku „otravuje“.

Mia byla vtěrná a bylo znát, že Christine by měla raději svůj klid. Měly a vlastně mají stále i odlišný biorytmus. Zatím co Mia se budí v sedm ráno, někdy i mnohem dříve, Christinka by spala klidně do deseti.

Možná vám tyhle věci přijdou směšné, nicméně zkuste si to představit směrem k sobě. Žijete s nějakým spolubydlícím, který vás neustále vyrušuje, nenechá vás vyspat apod., tak byste ho potom měli taky dost. Přestože už v té době jsem měla s Christinkou pevné pouto a respektovala jsem ji, tak hloubka tohoto jejího pocitu mi unikla. Přece jen k tomu, kde jsme dnes chyběl ještě kousek cesty.

I u zvířat se řeší vztahové problémy

Samozřejmě jsem Miu krotila a odváděla kolikrát její pozornost od Chris, když už jsem viděla, že je to moc. Nicméně dnes bych s tím pracovala ještě trochu více do hloubky s pomocí jejich komunikace.

To jen takový příklad pro představu. A také u této terapie vyplynula na povrch ještě jedna věc. Jsem typ člověka, co má rád věci pod kontrolou a rozhoduje si o nich. A teď 

Dvě ženy se psem v místnosti.

se mám naučit nechat to na nich. Nechat na holkách ať se rozhodnou jestli se spolu budou zase bavit a kamarádit nebo ne. A taky kdy třeba. Musím říct, že v první moment to pro mě byl docela děs. Holky respektuji to ano. Když vidím, že mají nějaký stres, nebo je jim něco nepříjemné tak to řeším a pracuji s nimi. Nenechávám je v těchto emocích samotné apod.

Všechno je vývoj a cesta k cíli

Minimálně mě to přinutilo k hlubokému zamyšlení. Od té terapie holkám emoce docela lítaly z extrému do extrému. Kromě toho já sama na sobě pozorovala zvláštní klid a vyrovnanost. I za volantem od té doby špačkuju méně 🙂

Postupně se i holky uklidňují. Vnímám, že účinky terapie stále dobíhají. Holky si spolu stále častěji „povídají“, zatím ještě přes klec. Já pro změnu nereaguji a vyčkávám kam se debata vyvine. Od terapie ani jednou neskončila agresí a úplným řevem tak, jako dříve.

Dvě ženy při EFT terapii

Holky si to ukončily samy. To mi dává obrovskou naději. Ještě to i dále budu podporovat Bachovkami a nácvikem. Děkuji moc Verči, že si na nás takhle rychle udělala čas. Má to výsledky, i když zatím malé. Kdo ví, co se ještě v budoucích dnech a týdnech ukáže. Pravdou je, že po posledním incidentu mezi holkama, kdy to bylo ošklivé, už jsem opatrnější a nechci nic uspěchat.

Pokud vás technika EFT zaujala, ať už pro vás či v souvislosti s vaším psem neváhejte Verču kontaktovat. Pro další zajímavá psí témata si můžete přijít do mé uzavřené fb skupiny.

Líbil se vám článek a chcete mít informaci o tom, že vyšel další, jako první? Využijte formulář níže a už vám nic neunikne 🙂

Dvě usmívající se ženy.
Žena se psem

Už mi nikdy nic neunikne 🙂

Zajímavá a důležitá témata z psího světa mi posílejte na tento e-mail (vím, že souhlas se zasíláním novinek mohu kdykoli zrušit stisknutím tlačítka "Odhlásit")

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru